MATISZ felhívás

A MATISZ (Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség) szakmai érdekképviselet felhívással fordul Magyarország Kormányához a takarítási szolgáltatási piacon dolgozó cégek és munkavállalók érdekében.

A koronavírus miatt kialakult COVID-19 járvány és a Magyar Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet a gazdaság és a társadalom minden területén eddig nem látott helyzetet teremtett. A járvány a gazdaság minden szegmensében, de különösen az egészségügyi ellátó rendszerre jelent nagy tehertételt. Az egészségügy mellett a takarítási szolgáltatásban dolgozók a leginkább veszélyeztetett, de egyúttal kiemelten fontos elemei annak a küzdelemnek, hogy a legfontosabb értékben az emberi életekben a legkevesebb veszteségünk legyen.

Kiemelten fontos, hogy a takarítási szolgáltatás biztosításában érintett cégek és munkavállalóik helyt álljanak és támogatást kapjanak, hiszen a gazdasági élet leállásával megbízásaikat folyamatosan elveszítik. Az ágazat, hasonlóan a szektorban dolgozó – családtagjaikkal százezres létszámú – munkavállalóikkal nem rendelkeznek tartalékokkal a nehéz időszak végéig.

Kérjük a Magyar Kormány támogatását, hogy a MATISZ tagvállalatai, illetve a teljes tisztítás-technológiai szektor kapjon kiemelt adó és járulék fizetési kedvezményeket, kedvezményes hiteleket.

Egyúttal kérjük, hogy minden egyes – de különösen az egészségügyben dolgozó – takarítást biztosító cég és munkavállalóik is kapjanak, hozzájussanak megfelelő védőfelszerelésekhez a Magyar Kormány által elkülönített és biztosított készletekből.

A MATISZ létrehozta a szakmaikepviselet-koronavirus@matisz.org e-mail címet, amelyre várja a járványhelyzettel kapcsolatos szakmai kérdéseket, felajánlásokat, híreket,  az egyéb információk, aktualitások a www.matisz.org honlapon elérhetőek.

Budapest, 2020. március 27.

Paár Zoltán
elnök